Министерски съвет
брой: 61, от дата 8.7.2008 г.   Официален раздел / МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТстр.42


Постановление № 153 от 2 юли 2008 г. за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Агенция “Митници” по чл. 12 от Закона за митниците

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 153 ОТ 2 ЮЛИ 2008 Г.

за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Агенция “Митници” по чл. 12 от Закона за митниците (обн., ДВ, бр. 39 от 2003 г.; изм., бр. 87 от 2007 г.)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

§ 1. Таблицата към чл. 5 се изменя така:

     №                                   Дейност                                 Такса

     по                                                                               (в лв.)

    ред                                       

                А. Физични и физико-химични измервания

           1.   Измервания на геометрични параметри (величини)             6,00

           2.   Определяне на тегло                                           10,00

           3.   Ситов анализ                                                     12,00

           4.   Определяне на относителната плътност

        4.1.   Ареометричен метод                                             6,00

        4.2.   Денситометричен метод                                      26,00

           5.   Изпитване за разтворимост в един разтворител             5,00

           6.   Определяне на pH стойност

        6.1.   С индикатори                                                       2,00

        6.2.   Потенциометрично                                                4,00

           7.   Определяне точката (интервала) на топене - капилярен метод    10,00

           8.   Определяне на пепелно съдържание                    15,00

           9.   Дестилация                                                        40,00

         10.   Екстракция

      10.1.   С органичен разтворител                                     10,00

      10.2.   По Сокслет                                                        30,00

         11.   Определяне на загубите при сушене

      11.1.   Влагомерна везна                                                 6,00

      11.2.   Класически метод                                               10,00

         12.   Определяне съдържанието на вода

      12.1.   Косвено по плътността                                        12,00

       12.2   По метода на Карл-Фишер                                    25,00

         13.   Филтруване                                                         2,00

         14.   Центрофугиране                                                   5,00

         15.   Прекристализация                                                6,00

         16.   Изпаряване на ротационен вакуумизпарител        20,00

         17.   Определяне на алкалност или киселинност чрез титруване        10,00

         18.   Изпитване за идентичност чрез качествени химични реакции     25,00

         19.   Определяне на аниони и катиони (един вид)          26,00

                Б. Инструментални измервания

         20.   Физични измервания

      20.1.   Рефрактометър                                                   20,00

      20.2.   Поляриметър                                                      30,00

         21.   Рентгеноструктурен анализ

      21.1.   Измерване с програма до един час                      60,00

      21.2.   За всеки следващ час                                         40,00

         22.   Оптическа микроскопия

      22.1.   Стандартно наблюдение                                      12,00

      22.2.   Имидж анализ                                                     50,00

         23.   Абсорбционна спектрофотометрия във видима и ултравиолетова област (UV-VIS):

      23.1.   Стандартно фотометриране                                  20,00

      23.2.   Количествен анализ                                            25,00

         24.   Инфрачервена спектрофотометрия (FTIR)

      24.1.   Стандартно фотометриране без интерпретация на спектъра        20,00

      24.2.   Стандартно фотометриране с интерпретация на основните ивици               30,00

      24.3.   За количествен анализ                                        70,00

      24.4.   Фотометриране с АTR приставка                          20,00

      24.5.   Пробоподготовка на полимерни филми с точна дебелина            20,00

      24.6.   С микроскоп имидж анализ                                  80,00

         25.   Спектрофотометрия в близката инфрачервена област (NIR)        25,00

         26.   Раманова спектроскопия                                     25,00

         27.   Емисионна (ICP-ОЕS) спектрометрия

      27.1.   Съдържание на един елемент                              15,00

      27.2.   За всеки следващ елемент                                  10,00

         28.   Определяне на изотопно съотношение (IRMS анализ) 120,00

         29.   Газова хроматография

      29.1.   Качествена идентификация                                  40,00

      29.2.   Количествен анализ                                            60,00

      29.3.   Идентификация на смеси чрез GC-MS

    29.3.1.   Идентификация на смеси до 10 компонента           80,00

    29.3.2.   Идентификация на смеси над 10 компонента        150,00

         30.   Високоефективна течна хроматография (HPLC)

      30.1.   Качествена идентификация                                  50,00

      30.2.   Количествен анализ                                            65,00

         31.   Тънкослойна хроматография

      31.1.   Качествена идентификация                                  25,00

      31.2.   Количествено определяне                                  40,00

         32.   Рентгено-флуоресцентна енергийно-дисперсионна спектрометрия

      32.1.   Качествено определяне на елементен състав       20,00

      32.2.   Количествено определяне на един елемент           30,00

         33.   Рентгено-флуоресцентна вълново-дисперсионна спектрометрия

      33.1.   Качествено определяне до 10 елемента                30,00

      33.2.   Качествено определяне над 10 елемента              50,00

      33.3.   Количествено определяне на един елемент           45,00

         34.   Диференциална сканираща калориметрия

      34.1.   Измерване с програма до 1 час                           60,00

      34.2.   За всеки следващ час                                         40,00

         35.   Термогравиметричен анализ                                60,00

      35.1.   Измерване с програма до 1 час                           60,00

      35.2.   За всеки следващ час                                         40,00

         36.   PCR анализ                                                        80,00

         37.   Гел електрофореза                                            100,00

            ”

§ 2. Член 6 се отменя.

§ 3. Таблицата към чл. 7 се изменя така:

“    №                                   Дейност                                 Такса

     по                                                                                в ле-

    ред                                                                                вове

           1.   Месо и карантии                                                        

        1.1.   Органолептично охарактеризиране                       10,00

        1.2.   Органолептична оценка (с панел)                         35,00

        1.3.   Съотношение вода-протеин в сушени или пушени меса

     1.3.1.   Съдържание на азот по Келдал - ISO 937              60,00

     1.3.2.   Съдържание на вода - ISO 1442                          10,00

     1.3.3.   Съдържание на общи мазнини - ISO 1443             30,00

        1.4.   Тегловно съотношение мускулна тъкан/кости        20,00

        1.5.   Съдържание на NaCl (сол) в меса и месни продукти 25,00

           2.   Мляко и млечни продукти

        2.1.   Маслено съдържание в млечно масло                  30,00

        2.2.   Тегловно съдържание на млечни мазнини в млечни пасти за намазване     40,00

        2.3.   Съдържание на млечни мазнини в сухи млечни продукти - метод на Гербер              40,00

        2.4.   Съдържание на вода в млечно масло по метода на Карл-Фишер БДС ISO 8534           25,00

        2.5.   Съдържание на мазнини в сирена                        30,00

        2.6.   Идентификация на мазнини, различни от млечната GC-MS          80,00

        2.7.   Качествена идентификация на протеини                80,00

        2.8.   Количествено определяне на азотното съдържание по Келдал    60,00

           3.   Риби и рибни продукти - органолептично охарактеризиране        20,00

           4.   Продукти от растителен произход - органолептично охарактеризиране        30,00

           5.   Кафе, чай, какао и продукти от тях - съдържание на кофеин и теобромин - HPLC метод               70,00

           6.   Житни растения

        6.1.   Охарактеризиране на продуктите                         20,00

        6.2.   Определяне съдържанието на примеси                 15,00

        6.3.   Определяне на хектолитрова маса                       10,00

        6.4.   Определяне съдържанието на азот по Келдал       60,00

        6.5.   Определяне числото на падане по БДС ISO 3093 25,00

        6.6.   Определяне съдържанието на глутен                   30,00

        6.7.   Определяне съотношението дължина/широчина на оризови зърна               20,00

           7.   Мелничарски продукти

        7.1.   Определяне съдържанието на нишесте - поляриметрично по ISO 10520-2003               30,00

        7.2.   Определяне съдържанието наглутен                   30,00

           8.   Мазнини и масла

        8.1.   Реакция на Белиер                                              42,00

        8.2.   Определяне коефициент на екстинкция, К270 на маслиново масло              20,00

        8.3.   Изменение на DК на маслиново масло                 40,00

        8.4.   Определяне на мастно-киселинен състав             60,00

        8.5.   Определяне на осапунително число                     20,00

        8.6.   Определяне на киселинно число и свободни мастни киселини    25,00

        8.7.   Определяне на йодно число                                 30,00

        8.8.   Определяне на бромно число                               30,00

        8.9.   Определяне на перокисно число                          30,00

           9.   Хранителни продукти от месо и риба

        9.1.   Тегловно съдържание на месо в хранителни продукти 30,00

        9.2.   Определяне съдържанието на мазнини                 30,00

        9.3.   Определяне съдържанието на азот по Келдал       60,00

        9.4.   Определяне съдържанието на нишесте - ензимна хидролиза и HPLC на разпадните     продукти   80,00

         10.   Захар и захарни изделия

      10.1.   Определяне съдържанието на захароза - поляриметрично          40,00

      10.2.   Съдържание на захари - HPLC метод                   70,00

      10.3.   Съдържание на захари по рефрактометричен метод 50,00

         11.   Какао и какаова маса

      11.1.   Определяне съдържанието на мазнини в какаова маса              40,00

      11.2.   Съдържание на млечни протеини в шоколад по AOAC 939.02     80,00

         12.   Хранителни продукти от житни растения, брашна, нишесте, сладкарски изделия и др.

      12.1.   Съдържание на мазнини

    12.1.1.   Общи мазнини

12.1.1.1.   - без предварителна хидролиза                           25,00

12.1.1.2.   - с предварителна хидролиза                              30,00

    12.1.2.   Млечни мазнини по газхрома-тографски метод       60,00

         13.   Зеленчукови и плодови сокове

      13.1.   Сухо вещество в доматен сок                             10,00

      13.2.   Алкохолно съдържание                                       60,00

         14.   Разни видове хранителни про дукти - органолептично охарактеризиране      20,00

         15.   Безалкохолни и алкохолни напитки, оцет

      15.1.   Определяне съдържанието на оцетна киселина     14,00

      15.2.   Определяне съдържанието на етилов алкохол в безалкохолни напитки и нискоалкохолни напитки     60,00

      15.3.   Действително алкохолно съдържание при 20 °С  60,00

      15.4.   Обща киселинност на вина                                  14,00

      15.5.   Съдържание на глицерол

    15.5.1.   - хроматографски - HPLC                                    70,00

    15.5.2.   - ензимно превръщане - UV-VIS                          80,00

         16.   Остатъци и отпадъци от хранителната промишленост и приготвени храни за животни

      16.1.   Определяне съдържанието на нишесте по модифициран метод на Еверс     30,00

      16.2.   Определяне съдържанието на азот по Келдал       60,00

      16.3.   Определяне съдържанието на мазнини                 30,00

         17.   Тютюн и заместители на тютюн - охарактеризиране на продуктите              50,00

         18.   Сол, сяра, пръст, камъни, вар, цимент - определяне на привидна плътност в насипни материали 12,00

         19.   Минерални горива, масла и пр.

      19.1.   Съдържание на бензол, толуол, ксилол и фенол - газ-хроматографски метод               60,00

      19.2.   Дестилация при атмосферно налягане

    19.2.1.   Ръчна дестилация                                               60,00

    19.2.2.   Автоматична дестилация                                     50,00

      19.3.   Определяне температура на течливост                40,00

      19.4.   Определяне на специфична плътност при 15 и 20 °С 20,00

      19.5.   Пламна температура Пенски - Мартенс                15,00

      19.6.   Пламна температура Кливланд                            15,00

      19.7.   Кинематичен вискозитет                                      30,00

      19.8.   Динамичен вискозитет                                        30,00

      19.9.   Цвят и цвят с разреждане на нефтопродукти по ASTM D1500     15,00

     19.10.   Сулфатна пепел                                                 25,00

     19.11.   Осапунително число                                           25,00

     19.12.   Определяне съдържанието на сяра по ISO 20884 50,00

     19.13.   Съдържание на масло в парафин                         40,00

     19.14.   Определяне съдържанието на алкилови естери на мастни киселини в биодизел с инфрачервена спектроскопия             60,00

     19.15.   Определяне съдържанието на етилов алкохол в бензини           60,00

         20.   Неорганични химични продукти

      20.1.   Съдържание на фосфор - гравиметричен метод или титриметричен метод    53,00

      20.2.   Определяне съдържанието на борна киселина в борати - титраметричен метод           55,00

         21.   Торове

      21.1.   Определяне съдържанието на калий                     70,00

      21.2.   Определяне съдържанието на фосфор                  70,00

      21.3.   Определяне съдържанието на азот по Келдал       60,00

         22.   Повърхностно активни вещества - определяне на повърхностно напрежение             23,00

         23.   Белтъчни вещества, модифицирана скорбяла или нишесте, лепила

      23.1.   Определяне съдържанието на редуцирани захари, изразени като декстроза (декстрозен еквивалент)              60,00

      23.2.   Определяне съдържанието на протеин (азот по Келдал) 60,00

         24.   Пластмаси и пластмасови изделия

      24.1.   Определяне на специфична плътност на полиетилен 25,00

      24.2.   Определяне вискозитета на полимери в разреден разтвор с капилярни вискозиметри ISO 1628-5 50,00

         25.   Изделия от дървен материал - определяне плътността на влакнести плочи 40,00

         26.   Дървесна маса и целулозни материали - неразтворима маса на химична дървесна маса заразтваряне      50,00

         27.   Хартия и картони

      27.1.   Определяне на влакнест състав                          55,00

      27.2.   Определяне на пепелно съдържание                    20,00

      27.3.   Определяне на тегло на квадратен метър             15,00

         28.   Печатни изделия - проверка за автентичност        75,00

         29.   Текстилни материали и изделия от тях

      29.1.   Определяне тегловното съдържание на текстилни материали в композитни изделия    40,00

      29.2.   Определяне на линейна плътност на прежди и нишки 35,00

      29.3.   Охарактеризиране вида на изделието                   30,00

      29.4.   Идентификация на текстилни влакна и нишки         30,00

      29.5.   Количествено определяне на влакнестия състав на двукомпонентни смеси               45,00

      29.6.   Количествено определяне на влакнестия състав на трикомпонентни смеси 60,00

         30.   Килими и текстилни подови настилки - изпитване и идентификация на продуктите        20,00

         31.   Импрегнирани, промазани, ламинирани тъкани - съдържание на текстилен материал - микроскопско и IR изпитване     64,00

         32.   Облекла - изпитване и идентификация на продуктите 30,00

         33.   Обувки - определяне на съставляващите материали на горната част         30,00

         34.   Керамични продукти - водопоглъщаемост на керамични изделия 50,00

         35.   Благородни метали - съдържание на сребро, злато - киселинен тест           20,00

         36.   Чугун, желязо и стомани - изпитване чрез искров спектрометър

      36.1.   Определяне съдържанието на един елемент         40,00

      36.2.   Определяне съдържанието на поредица от елементи 80,00

         37.   Мед и изделия от мед - съдържание на мед           70,00

         38.   Калай и изделия от калай - съдържание на калай в калай и калаени сплави                70,00

§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите “чл. 5, 6 и 7” се заменят с “чл. 5 и 7”.

2. В ал. 2 цифрата “6” се заменя с “8”.

§ 5. В чл. 9 думите “чл. 5, 6 и 7” се заменят с “чл. 5 и 7”.

§ 6. В чл. 11 думите “чл. 5, 6, 7 и 10” се заменят с “чл. 5, 7 и 10”.

Министър-председател: Сергей Станишев

Главен секретар на Министерския съвет: Севдалин Мавров

546

Забележка на редакцията: виж този материал в PDF-а на броя