Министерство на здравеопазването
брой: 85, от дата 8.10.2024 г.   Официален раздел / МИНИСТЕРСТВА И ДРУГИ ВЕДОМСТВАстр.21


Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни
(ДВ, бр. 28 от 2013 г.)

§ 1. В чл. 2, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В буква „б“ накрая се добавя „и центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания“.

2. Буква „в“ се изменя така:

„в) обекти, в които се предоставят социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа за деца и социални услуги за дневна грижа за деца на възраст от 0 до 3 години.“

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

„(2) За храненето на децата в обектите по чл. 2 се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане.“

§ 3. В чл. 4, ал. 1 думите „Наредба № 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ, бр. 63 от 2005 г.)“ се заменят с „Наредба № 1 от 2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ, бр. 11 от 2018 г.)“.

§ 4. В чл. 6 ал. 5 се заличава.

§ 5. В чл. 7 ал. 3 се изменя така:

„(3) В случаите, когато в обектите по чл. 2, т. 1 пребивават деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене, менюто им се съобразява с поставената медицинска диагноза и лекарските указания за хранителния режим.“

§ 6. В чл. 9 се създава т. 6:

„6. добавени растителни масла и/или млечни мазнини (масло).“

§ 7. В чл. 10, в текста преди т. 1 думите „в обедното меню, предлагано“ се заличават.

§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите „плодове – цели, нарязани, настъргани или като плодова салата“ се заменят с „плодове или зеленчуци – цели, нарязани, настъргани, без добавена захар или сол“.

2. В ал. 4:

а) точка 3 се изменя така:

„3. не се допуска предлагане на мед, конфитюр и мармалад при деца до 1-годишна възраст;“

б) създава се т. 4:

„4. когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“ по смисъла на Наредбата за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени (ДВ, бр. 19 от 2003 г.).“

§ 9. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) точка 1 се изменя така:

„1. прясното и киселото мляко (краве и козе прясно мляко и краве, козе и/или смес между тях кисело мляко) да са със съдържание на мазнини над 3%;“

б) в т. 3 накрая се добавя „или захар“;

в) в т. 4 думите „до 3,5% и за кашкавал – до 2%“ се заменят с „до 3,5% ± 5% и за кашкавал – до 3%“;

г) в т. 5 думите „и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15%“ се заличават.

2. Алинея 4 се изменя така:

„(4) Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.“

§ 10. В чл. 14, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

„3. мляното месо да е нетлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на колаген към месен протеин ≤ 12%, съгласно критериите в Приложение VI, част Б, т. 1 от Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25.10.2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите, за изменение на регламенти (ЕО) № 1924/2006 и (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 87/250/ЕИО на Комисията, Директива 90/496/ЕИО на Съвета, Директива 1999/10/ЕО на Комисията, Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, директиви 2002/67/ЕО и 2008/5/ЕО на Комисията и на Регламент (ЕО) № 608/2004 на Комисията (ОВ, L 304, 22.11.2011 г.), и съдържание на сол не повече от 1% от общата маса;“.

2. Създава се т. 4:

„4. да се използва с приоритет мляно телешко месо, а в смес от телешко и свинско месо телешкото месо да е най-малко 60%.“

§ 11. В чл. 16 след думите „пресни кокоши яйца“ се добавя „клас А съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2023/2465 на Комисията от 17 август 2023 г. за допълване на Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на стандартите за търговия с яйца и за отмяна на Регламент (ЕО) № 589/2008 на Комисията (ОВ, L 2023/2465 от 8.11.2023 г.)“.

§ 12. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 6 и 7:

„6. напитки от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути), поотделно и в смес с прясно/кисело мляко и други, при деца над 1-годишна възраст;

7. нектари без добавена захар и изкуствени подсладители.“

2. Алинея 2 се изменя така:

„(2) Вода за пиене с умерена температура се предлага редовно през целия ден.“

§ 13. Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1 „Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати (осреднени стойности за момчета и момичета)“ се изменя така:

„Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1

Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати (осреднени стойности за момчета и момичета)

Възраст

Енергия

Общ белтък

Мазнини

Въглехидрати

(месеци)

kcal/ден

Е%*

g/ден

Е%

g/ден

Е%

g/ден

0 – 5

551

 –

10,2

 –

31

 –

60

6 – 11

769

7 – 15

12,0

35 – 45

30

45 – 55

95

12 – 36

1162

10 – 15

29,1 – 43,6

35 – 40

45,2 – 51,6

45 – 60

130,7 – 174,3

§ 14. Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2 „Разпределение на енергийното съдържание на храната за отделните хранителни приеми при целодневно хранене“ се изменя така:

„Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2

Разпределение на енергийното съдържание на храната за отделните хранителни приеми при целодневно хранене

Хранителни приеми

Петкратен режим (Е%)

Закуска

20

Сутрешна подкрепителна закуска

2 – 5

Обяд

30 – 33

Следобедна подкрепителна закуска

20

Вечеря

25

§ 15. В приложение № 3 към чл. 7, ал. 4 „Среднодневни продуктови набори при целодневно хранене (нето/бруто тегло, грама/ден)“ се правят следните изменения и допълнения:

1. В колона „Възраст (в месеци)“ думите „6 – 12“ се заменят с „6 – 11“.

2. На ред „в т. ч. брашно (за тестени закуски, ястия, десерти и др.) (нето тегло)“ в колона „Възраст (в месеци)“, подколона „6 – 12“ знакът „-“ се заменя със „7“.

3. На ред „1.3. Макаронени изделия (нето тегло)“ в колона „Възраст (в месеци)“, подколона „6 – 12“ знакът „-“ се заменя с „6“.

4. Създава се ред 8:

8. Сол

-

2,5

Министър: Галя Кондева

6382