МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни
(ДВ, бр. 28 от 2013 г.)
§ 1. В чл. 2, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:
1. В буква „б“ накрая се добавя „и центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания“.
2. Буква „в“ се изменя така:
„в) обекти, в които се предоставят социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа за деца и социални услуги за дневна грижа за деца на възраст от 0 до 3 години.“
§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
„(2) За храненето на децата в обектите по чл. 2 се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане.“
§ 3. В чл. 4, ал. 1 думите „Наредба № 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ, бр. 63 от 2005 г.)“ се заменят с „Наредба № 1 от 2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ, бр. 11 от 2018 г.)“.
§ 4. В чл. 6 ал. 5 се заличава.
§ 5. В чл. 7 ал. 3 се изменя така:
„(3) В случаите, когато в обектите по чл. 2, т. 1 пребивават деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене, менюто им се съобразява с поставената медицинска диагноза и лекарските указания за хранителния режим.“
§ 6. В чл. 9 се създава т. 6:
„6. добавени растителни масла и/или млечни мазнини (масло).“
§ 7. В чл. 10, в текста преди т. 1 думите „в обедното меню, предлагано“ се заличават.
§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3 думите „плодове – цели, нарязани, настъргани или като плодова салата“ се заменят с „плодове или зеленчуци – цели, нарязани, настъргани, без добавена захар или сол“.
2. В ал. 4:
а) точка 3 се изменя така:
„3. не се допуска предлагане на мед, конфитюр и мармалад при деца до 1-годишна възраст;“
б) създава се т. 4:
„4. когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“ по смисъла на Наредбата за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени (ДВ, бр. 19 от 2003 г.).“
§ 9. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2:
а) точка 1 се изменя така:
„1. прясното и киселото мляко (краве и козе прясно мляко и краве, козе и/или смес между тях кисело мляко) да са със съдържание на мазнини над 3%;“
б) в т. 3 накрая се добавя „или захар“;
в) в т. 4 думите „до 3,5% и за кашкавал – до 2%“ се заменят с „до 3,5% ± 5% и за кашкавал – до 3%“;
г) в т. 5 думите „и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15%“ се заличават.
2. Алинея 4 се изменя така:
„(4) Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.“
§ 10. В чл. 14, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:
1. Точка 3 се изменя така:
„3. мляното месо да е нетлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на колаген към месен протеин ≤ 12%, съгласно критериите в Приложение VI, част Б, т. 1 от Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25.10.2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите, за изменение на регламенти (ЕО) № 1924/2006 и (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 87/250/ЕИО на Комисията, Директива 90/496/ЕИО на Съвета, Директива 1999/10/ЕО на Комисията, Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, директиви 2002/67/ЕО и 2008/5/ЕО на Комисията и на Регламент (ЕО) № 608/2004 на Комисията (ОВ, L 304, 22.11.2011 г.), и съдържание на сол не повече от 1% от общата маса;“.
2. Създава се т. 4:
„4. да се използва с приоритет мляно телешко месо, а в смес от телешко и свинско месо телешкото месо да е най-малко 60%.“
§ 11. В чл. 16 след думите „пресни кокоши яйца“ се добавя „клас А съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2023/2465 на Комисията от 17 август 2023 г. за допълване на Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на стандартите за търговия с яйца и за отмяна на Регламент (ЕО) № 589/2008 на Комисията (ОВ, L 2023/2465 от 8.11.2023 г.)“.
§ 12. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 се създават т. 6 и 7:
„6. напитки от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути), поотделно и в смес с прясно/кисело мляко и други, при деца над 1-годишна възраст;
7. нектари без добавена захар и изкуствени подсладители.“
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Вода за пиене с умерена температура се предлага редовно през целия ден.“
§ 13. Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1 „Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати (осреднени стойности за момчета и момичета)“ се изменя така:
„Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1
Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати (осреднени стойности за момчета и момичета)
Възраст
|
Енергия
|
Общ белтък
|
Мазнини
|
Въглехидрати
|
(месеци)
|
kcal/ден
|
Е%*
|
g/ден
|
Е%
|
g/ден
|
Е%
|
g/ден
|
0 – 5
|
551
|
–
|
10,2
|
–
|
31
|
–
|
60
|
6 – 11
|
769
|
7 – 15
|
12,0
|
35 – 45
|
30
|
45 – 55
|
95
|
12 – 36
|
1162
|
10 – 15
|
29,1 – 43,6
|
35 – 40
|
45,2 – 51,6
|
45 – 60
|
130,7 – 174,3
|
“
§ 14. Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2 „Разпределение на енергийното съдържание на храната за отделните хранителни приеми при целодневно хранене“ се изменя така:
„Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2
Разпределение на енергийното съдържание на храната за отделните хранителни приеми при целодневно хранене
Хранителни приеми
|
Петкратен режим (Е%)
|
Закуска
|
20
|
Сутрешна подкрепителна закуска
|
2 – 5
|
Обяд
|
30 – 33
|
Следобедна подкрепителна закуска
|
20
|
Вечеря
|
25
|
“
§ 15. В приложение № 3 към чл. 7, ал. 4 „Среднодневни продуктови набори при целодневно хранене (нето/бруто тегло, грама/ден)“ се правят следните изменения и допълнения:
1. В колона „Възраст (в месеци)“ думите „6 – 12“ се заменят с „6 – 11“.
2. На ред „в т. ч. брашно (за тестени закуски, ястия, десерти и др.) (нето тегло)“ в колона „Възраст (в месеци)“, подколона „6 – 12“ знакът „-“ се заменя със „7“.
3. На ред „1.3. Макаронени изделия (нето тегло)“ в колона „Възраст (в месеци)“, подколона „6 – 12“ знакът „-“ се заменя с „6“.
4. Създава се ред 8:
„
“
Министър: Галя Кондева
6382