Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г.
за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти
(обн., ДВ, бр. 41 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 102 от 2006 г.; доп., бр. 40 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 48 и 90 от 2008 г., бр. 50 от 2010 г.; изм., бр. 10 и 94 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 69 от 2013 г.; изм., бр. 15 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 62 от 2014 г., бр. 44 от 2016 г., бр. 56 от 2017 г.; изм., бр. 17 от 2018 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2018 г., бр. 5 от 2020 г.; изм., бр. 6 от 2021 г.)
§ 1. В чл. 1, ал. 1 т. 1 се изменя така:
„1. ветеринарномедицинските, включително мерките за биосигурност и зоохигиенните изисквания към животновъдни обекти за отглеждане на:
а) селскостопански животни;
б) охлюви и калифорнийски червеи;
в) насекоми;
г) жаби;“.
§ 2. В чл. 3, ал. 3, т. 2 думите „200 метра“ се заменят с „1000 метра“.
§ 3. В чл. 6, т. 1, буква „в“ след думите „гризачи“ се поставя точка и запетая и текстът до края се заличава.
§ 4. Създава се раздел III „в“ „Специални ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на насекоми“ с чл. 17и:
„Раздел III „в“
Специални ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на насекоми
Чл. 17и. Животновъдните обекти за отглеждане на насекоми:
1. се изграждат извън подробния устройствен план, определен за жилищно строителство;
2. отговарят на изисквания на чл. 4, ал. 1, т. 4 и т. 5, изречение първо;
3. имат сграда/и и обособено/и помещение/я и/или съоръжение/я за отглеждане на насекомите съгласно приложимата технология, съответстващи на биологичните потребности на вида;
4. сградите и съоръженията са с обезопасени отвори (врати, прозорци, клапи, вентилационни системи и др.) с мрежа, решетки или непроницаемо покритие, които гарантират защитата на околната среда, така че във всички етапи от живота на насекомите да бъде сведен до минимум рискът от освобождаването им в околната среда; за целта могат да бъдат използвани и устройства с еквивалентна ефективност;
5. имат сгради, помещения или съоръжения за съхранение на субстрата за хранене, гарантиращи неговата безопасност;
6. имат осигурена питейна вода от собствени и/или от обществени водоизточници;
7. разполагат със системи за климатизация и вентилация, осигуряващи влажност и температура в помещенията, съгласно технологията на отглеждане;
8. имат помещение, съоръжение (контейнер, шкаф и др.) или място за съхранение на дезинфекционни средства и вътрешен инвентар;
9. имат изградено битово помещение със санитарен възел за персонала;
10. могат да разполагат и с други съоръжения по преценка на собственика или ползвателя, необходими за подпомагане на дейността на обекта;
11. на входа на всяка сграда или помещение има филтър, оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете;
12. имат обособено място, съоръжение или контейнер за временно съхранение на фрас и мъртви насекоми до последващата им термична обработка съгласно приложение XI, глава I, раздел 2, буква „б“ от Регламент (ЕС) № 142/2011 на Комисията от 25 февруари 2011 г. за прилагане на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека, и за прилагане на Директива 97/78/ЕО на Съвета по отношение на някои проби и артикули, освободени от ветеринарни проверки на границата съгласно посочената директива (OB, L 54, 26.2.2011 г.) (Регламент (ЕС) № 142/2011) или предаването им в обекти, регистрирани по реда на чл. 229, чл. 259, ал. 1 и 2 или чл. 259а, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
13. имат поставена информационна табела на входа, съдържаща данни за идентификацията на обекта.“
§ 5. Създава се раздел III „г“ „Специални ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на жаби“ с чл. 17к:
„Раздел III „г“
Специални ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на жаби
Чл. 17к. (1) Животновъдните обекти за отглеждане на жаби:
1. се изграждат извън подробния устройствен план, определен за жилищно строителство;
2. отговарят на изисквания на чл. 4, ал. 1, т. 2, 4 и т. 5, изречение първо;
3. разполагат с подходящи открити площи и съоръжения (сгради, помещения или др.) за отглеждане на жабите съгласно приложимата технология, съответстваща на биологичните потребности на вида;
4. съоръженията по т. 3 са с обезопасени отвори (врати, прозорци, клапи, вани и др.) с мрежа, решетки или непроницаемо покритие, които гарантират защита на животните и на околната среда;
5. имат място, съоръжение или резервоар за карантиниране на жабите;
6. имат място, съоръжение или резервоар за отделяне на болните животни;
7. имат сграда, помещение или съоръжения за съхранение на фураж или живи животни, използвани за храна на жабите, във всичките им стадии на развитие;
8. имат осигурена влажност и вода с температура, състав, киселинност, съдържание на соли и субстанции, които не причиняват вреда на жабите; в зависимост от технологията на отглеждане се осигурява питейна вода от собствени и/или от обществени водоизточници или повърхностни води в отлично, добро или умерено състояние съгласно Наредба № Н-4 от 2012 г. за характеризиране на повърхностните води (ДВ, бр. 22 от 2013 г.);
9. имат помещение, съоръжение (контейнер, шкаф и др.) или място за съхранение на дезинфекционни средства и вътрешен инвентар;
10. имат изградено битово помещение със санитарен възел за персонала;
11. могат да разполагат и с други съоръжения по преценка на собственика или ползвателя, необходими за подпомагане на дейността на обекта;
12. имат обособено място, съоръжение или контейнер за временно съхранение на странични животински продукти до предаването им в обекти, регистрирани по реда на чл. 229, чл. 259, ал. 1 и 2 или чл. 259а, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
13. имат поставена информационна табела на входа, съдържаща данни за идентификацията на обекта.
(2) Изискванията по ал. 1 не се прилагат за жаби, отглеждани за опити съгласно Наредба № 20 от 2012 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение към опитните животни и изискванията към обектите за използването, отглеждането и/или доставката им (ДВ, бр. 87 от 2012 г.), и за земноводни, отглеждани в зоомагазини и развъдници съгласно Наредба № 41 от 2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни (ДВ, бр. 1 от 2009 г.).“
§ 6. В чл. 19, т. 8а думите „охлюви и калифорнийски червеи“ се заменят с „охлюви, калифорнийски червеи, насекоми и жаби“.
§ 7. Създават се чл. 19г и 19д:
„Чл. 19г. (1) Собственикът или ползвателят на животновъден обект за отглеждане на насекоми е длъжен да:
1. поддържа дневник, в който се вписват използваните количества субстрат за хранене и неговото естество;
2. предприема мерки, които да гарантират липсата на живи насекоми или яйца чрез термична обработка на продуктите и материалите, напускащи обекта, с изключение на специфичното движение на живи насекоми във всички стадии на техния живот към други получатели.
(2) Изискванията по чл. 19, т. 9, букви „а“ и „д“ не се отнасят за собствениците или ползвателите на животновъдни обекти за отглеждане на насекоми.
Чл. 19д. (1) Собственикът или ползвателят на животновъден обект за отглеждане на жаби е длъжен да води и съхранява документация за живите животни, използвани за храна на жабите.
(2) Изискванията по чл. 19, т. 5а и т. 9, буква „д“ не се отнасят за собствениците или ползвателите на животновъдни обекти за отглеждане на жаби.“
§ 8. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават т. 57, 58, 59 и 60:
„57. „Насекоми“ са:
а) видовете, посочени в приложение X, глава II, раздел 1, буква „А“, т. 2 на Регламент (ЕС) № 142/2011, предназначени за производството на фуражи за селскостопански животни, различни от животните с ценна кожа;
б) одобрените видове за пускане на пазара като нова храна съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 г. за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни в съответствие с Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета относно новите храни (ОВ, L 351, 30.12.2017 г.);
в) видовете, извън посочените в чл. 38, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, отглеждани като храна за домашните любимци по приложение I, част Б от Регламент (ЕС) 2016/429 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. за заразните болести по животните и за изменение и отмяна на определени актове в областта на здравеопазването на животните (Законодателство за здравеопазването на животните) (ОВ, L 84, 31.3.2016 г.).
58. „Животновъдни обекти за отглеждане на жаби“ са обекти, в които се отглеждат животни от клас Земноводни, разред Безопашати, извън видовете, посочени в чл. 38, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие.
59. „Фрас“ е смес от екскременти, получени от отглеждани в стопанства насекоми, субстрат за хранене, части от отглеждани в стопанства насекоми и мъртви яйца, със съдържание на мъртви насекоми, отглеждани в стопанства, не повече от 5 % по обем и не повече от 3 % от теглото.
60. „Субстрат за хранене“ е фураж от растителен или животински произход (странични животински продукти) или смес от двата, който се използва като среда за изхранване на отглежданите насекоми и благоприятства за поддържането на оптимални условия за техния растеж.“
§ 9. Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1, т. 2 се изменя така:
„Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1, т. 2
Изисквания към параметрите на жизнената среда за говеда и биволи
1. Минимални норми за настаняване.
1.1. Минимални норми за използваема площ за едно животно
|
Категория животни
|
Система на отглеждане
|
Използваема площ, кв. м
|
в помещение
|
на двор
|
1. Крави*
|
вързано, свободно
|
6,0
|
2. Биволици
|
вързано, свободно
|
7,0
|
3. Мъжки говеда и биволи над 24 месеца
|
вързано, свободно
|
8
|
4. Говеда и биволи на възраст от 6 до 24 месеца
|
вързано, свободно
|
4,0
|
5. Телета и малачета** на възраст до 15 дни
|
– индивидуално в бокс/клетка
|
1,0
|
– групово в бокс
|
2
|
6. Телета и малачета до 6 месеца с живо тегло:
|
|
|
– по-малко от 150 кг
|
|
1,5
|
– от 150 кг до по-малко от 220 кг
|
|
1,7
|
– от 220 кг или повече
|
|
1,8
|
* Използваната от животните площ включва мястото за лежане и движение, без площта на яслата, технологичните коридори и пътеки.
** Настаняването и отглеждането на телетата и малачетата през млечен период се съобразява с разпределянето на помещенията в една сграда и вътрешното технологично обзавеждане, което е в клетки, в индивидуални боксове, в групови боксове или в полубокс.
|
1.2. Минимални параметри за вътрешното разпределение на помещенията за отглеждане на животните
|
Категория животни
|
Боксове/легла, м
|
Височина, м
|
Категория животни
|
Боксове/легла, м
|
|
дължина
|
широчина
|
|
дължина
|
1. Крави
|
|
|
|
|
– свободно
|
2,20
|
1,1
|
1,10
|
0,30
|
– вързано
|
1,70
|
1,1
|
0,90
|
0,25
|
2. Биволици
|
|
|
|
|
– свободно
|
2,0
|
1,1
|
1,1
|
0,3
|
– вързано
|
2,0
|
1,1
|
0,9
|
0,5
|
3. Мъжки говеда и биволи над 24 месеца
|
|
|
|
|
– свободно
|
2,9
|
1,60
|
2,8
|
0,35
|
– вързано
|
2,2
|
1,50
|
1,5
|
0,35
|
4. Мъжки говеда от 12 месеца до 24 месеца
|
1,80
|
1,0
|
1,40
|
0,35
|
5. Мъжки биволи от 18 месеца до 24 месеца
|
2,0
|
1,0
|
1,0
|
0,5
|
6. Юници:
|
|
|
|
|
– групово в бокс
|
1,90
|
0,90
|
1,40
|
0,35
|
– вързано
|
1,70
|
0,90
|
1,40
|
0,30
|
7. Малакини
|
|
|
|
|
– вързано
|
2,0
|
1,1
|
0,9
|
0,5
|
– свободно
|
2,0
|
1,1
|
1,1
|
0,3
|
8. Телета и малачета индивидуално в бокс/клетка до 15 дни
|
1,0
|
0,50
|
0,70
|
|
9. Телета и малачета групово в бокс до 15 дни
|
1,5
|
0,50
|
0,70
|
|
10. Малачета в индивидуални боксове/клетки до 3 месеца
|
1,4
|
1,2
|
1,2
|
0,55
|
11. Телета на възраст:
|
|
|
|
|
– до 3 месеца
|
1,10
|
0,50
|
0,70
|
0,20
|
– до 6 месеца
|
1,20
|
0,60
|
0,75
|
0,20
|
– до 12 месеца
|
1,70
|
0,80
|
0,90
|
0,30
|
12. Малачета свободно боксово на възраст:
|
|
|
|
|
– до 3 месеца
|
1,1
|
0,4
|
0,7
|
0,2
|
– от 3 до 6 месеца
|
1,2
|
0,5
|
0,7
|
0,2
|
– от 6 до 12 месеца
|
1,4
|
0,6
|
0,75
|
0,3
|
– от 12 до 18 месеца
|
1,7
|
0,7
|
0,9
|
0,4
|
2. Условия за осигуряване на минимален фронт за хранене на животните.
Системата на отглеждане определя параметрите на фронта за хранене на едно животно.
Минимални параметри на хранителния фронт
Категория животни
|
Фронт за хранене в м
|
1.
|
Крави – свободно отглеждане*
|
0,70
|
2.
|
Биволици
|
|
|
– свободно боксово
|
0,8
|
|
– вързано
|
1,1
|
3.
|
Мъжки говеда и биволи над 24 месеца*
|
0,8
|
4.
|
Телета до 3 месеца
|
0,30
|
5.
|
Телета от 3 до 6 месеца
|
0,40
|
6.
|
Телета от 6 до 12 месеца
|
0,45
|
7.
|
Телета над 12 месеца
|
0,50
|
8.
|
Малачета до 3 месеца
|
0,25
|
9.
|
Малачета от 6 до 12 месеца
|
0,35
|
10.
|
Малачета от 12 до 18 месеца
|
0,45
|
11.
|
Телета за угояване:
|
|
|
– при дозирано хранене
|
0,65
|
12.
|
Малачета за угояване:
|
|
|
– при дозирано хранене
|
0,60
|
|
– при хранене на воля
|
0,20
|
13.
|
Юници
|
0,60
|
14.
|
Малакини над 18 месеца
|
0,60
|
15.
|
Мъжки говеда от 12 месеца до 24 месеца
|
0,70
|
16.
|
Мъжки биволи от 18 месеца до 24 месеца
|
0,80
|
* При вързано отглеждане на всички категории животни фронтът за хранене е равен на широчината на леглата.
|
“
§ 10. Приложение № 3 към чл. 10, т. 1, буква „а“ се изменя така:
„Приложение № 3 към чл. 10, т. 1, буква „а“
Изисквания към параметрите на жизнената среда на овце и кози при оборно-пасищно отглеждане
1. Минимални норми за настаняване.
1.1. Параметри за необходима използвана* площ за едно животно от различните категории овце и кози.
Категории животни
|
Необходима площ, кв. м
|
в помещение
|
на двор
|
Разплодници
|
2,2
|
3,0
|
Майки – овце и кози
|
1,0
|
1,5
|
Агнета и ярета
|
0,4
|
0,6
|
Женски шилета и козички за разплод
|
0,7
|
1,2
|
Мъжки шилета и козлета за разплод
|
1,1
|
2,0
|
Шилета за угояване
|
0,6
|
1,5
|
Бракувани овце
|
0,9
|
1,5
|
* Използваната от животните площ включва мястото за лежане и движение без площта за яслите, поилките и технологичните пътеки.
1.2. Боксовете за овцете майки с агнетата са изградени от подвижни, сглобяеми елементи; от материал, който позволява лесното им почистване, измиване и дезинфекция. Площта им осигурява свободно движение и лежане на животните.
1.3. За отглежданите в индивидуални боксове агнета (през бозайния им период) трябва да е осигурен свободен достъп до майките. Боксовете се застилат ежедневно със суха и свободна от плесени и патогенни микроорганизми слама. Площта на индивидуалните боксове е достатъчна за свободното им движение и лежане. Хранилката и поилката в бокса са изградени така, че да е възможно ежедневно да бъдат почиствани, измивани и дезинфекцирани. В поилките е осигурена питейна вода с подходяща температура.
2. Условия за осигуряване на минимален хранилен и поилен режим.
2.1. Фронт за хранене на едно животно.
Минимални параметри на хранителния фронт
Категория животни
|
За едно животно в м
|
Разплодници
|
0,7
|
Майки – овце и кози
|
0,4
|
Агнета до отбиване
|
0,2
|
Ярета до отбиване
|
0,25
|
Женски шилета
|
0,3
|
Козички
|
0,35
|
Мъжки шилета
|
0,5
|
Козлета за разплод
|
0,5
|
2.2. Поене на овцете и козите. Трябва да има осигурен постоянен достъп до вода.“
§ 11. В приложение № 11 към чл. 19, т. 8а накрая след думите „Дневник на животновъден обект за охлюви“ се поставя наклонена черта и се добавя „насекоми/жаби“.
Заключителни разпоредби
§ 12. В Наредба № 14 от 2006 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на телета (обн., ДВ, бр. 17 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 6 от 2007 г. и бр. 73 от 2016 г.) се правят следните изменения:
1. В чл. 2, ал. 3 думите „чл. 51, ал. 5 от“ се заличават.
2. Член 4 се изменя така:
„Чл. 4. Телетата до 15-дневна възраст:
1. се захранват с говежда коластра в първите часове след раждането им, но не по-късно от шестия час;
2. се хранят четири пъти на ден в съдове, които ежедневно се почистват и дезинфекцират;
3. не се връзват.“
3. Член 5 се изменя така:
„Чл. 5 (1) При групово отглеждане на телета се осигурява свободна площ за теле:
1. с тегло до 150 kg – най-малко 1,5 m2;
2. с тегло от 150 до 220 kg – най-малко 1,7 m2;
3. с тегло над 220 kg – най-малко 1,8 m2.
(2) Телетата се хранят поне два пъти на ден, като при групово отглеждане всяко теле от групата има достъп до храната по едно и също време.“
4. В чл. 8 ал. 2 се изменя така:
„(2) Мярката по ал. 1, т. 3 се налага само в случаите, предвидени в ЗВД.“
5. В чл. 9 ал. 4 се изменя така:
„(4) Всяка година в срок до края на месец август БАБХ изпраща до Европейската комисия доклад за предходната година относно направените проверки по спазване изискванията на тази наредба заедно с анализ за установените несъответствия и план за действие за тяхното ограничаване.“
6. Член 11 се отменя.
§ 13. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.
За министър: Георги Тошев
5179