Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (обн., ДВ, бр. 44 от 2002 г.; изм., бр. 3 от 2005 г., бр. 70 от 2007 г., бр. 45 от 2008 г. и бр. 46 от 2010 г.)
§ 1. В § 1а, т. 1 от допълнителните разпоредби се създава буква „г“:
„г) Директива 2010/69/ЕС на Комисията от 22 октомври 2010 г. за изменение на приложенията към Директива 95/2/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно добавките в храни, различни от оцветители и подсладители (ОВ L 279, 23.10.2010 г.).“
§ 2. В приложение № 2 към чл. 9, ал. 1 и 2 „Добавки, разрешени да се влагат във всички храни в съответствие с принципа „Колкото е необходимо“ (кн)“, в раздел Б „Храни, в които се разрешава да се влагат строго определени добавки от раздел А и техните максимални нива“ се правят следните изменения и допълнения:
1. На ред „Рафиниран зехтин (включително масло от маслинова пресовка)“, в колона 1 думите „маслинова пресовка“ се заменят с „маслиново кюспе“.
2. Ред „Предварително пакетирано прясно смляно месо“ се изменя така:
„Предварително пакетирано прясно смляно месо
|
E 261 Калиев ацетат
E 262i Натриев ацетат
E 262ii Натриев хидроген ацетат (натриев диацетат)
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
E 325 Натриев лактат
E 326 Калиев лактат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
|
кн“
|
3. В края на приложението се добавя ред „Неароматизирани продукти от заквасена сметана и продукти заместители, със съдържание на мазнини, по-малко от 20 %“:
„Неароматизирани продукти от заквасена сметана и продукти заместители, със
съдържание на мазнини, по-малко от 20 %
|
E 406 Агар
E 407 Карагенан
E 410 Гума локуст бийн (гума от плодове на рожково дърво)
E 412 Гума гуар
E 415 Гума ксантан
E 440 Пектини
E 460 Целулоза
E 466 Карбокси метил целулоза
E 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
E 1404 Окислено нишесте
E 1410 Мононишестен фосфат
E 1412 Динишестен фосфат
E 1413 Фосфориран динишестен фосфат
E 1414 Ацетилиран динишестен фосфат
E 1420 Ацетилирано нишесте
E 1422 Ацетилиран динишестен адипат
E 1440 Хидроксипропил нишесте
E 1442 Хидроксипропил динишестен фосфат
E 1450 Октенилсукцинат нишесте натрий
E 1451 Ацетилирано окислено нишесте
|
кн“
|
§ 3. В приложение № 3 към чл. 10, ал. 1 „Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета, преработени храни на зърнена основа и храни за малки деца“ в раздел В „Добавки, разрешени да се влагат в храните на зърнена основа и детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца в добро здраве“ след ред с № „Е 526 Калциев хидроксид“ се добавя ред с № „E 920“:
„E 920
|
L-цистеин
|
Бисквити за кърмачета и малки деца
|
1 g/kg“
|
§ 4. В приложение № 4 към чл. 11 „Добавки, разрешени да се използват като консерванти и антиоксиданти“ се правят следните изменения и допълнения:
1. В края на раздел А2 „Храни, в които се разрешава да се влагат определени консерванти и антиоксиданти от раздел А1 и техните максимални нива“ се добавят следните редове:
„Аналози на рибни продукти на основата на водорасли
|
1000
|
500
|
|
|
|
|
Бира в бурета, която съдържа над 0,5 % добавени ферментиращи захари и/или плодови сокове или концентрати
|
200
|
200
|
|
400
|
|
|
Небелени пресни цитрусови плодове (само повърхностна обработка)
|
20
|
|
|
|
|
|
Хранителни добавки, съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, предлагани в суха форма, съдържащи препарати от витамин А и комбинации от витамин А и витамин D
|
|
|
|
1000 в продукта, готов за консумация“
|
|
|
2. В края на раздел Б2 „Храни, в които се разрешава да се влагат серен диоксид и сулфити и техните максимални нива“ се добавят следните редове:
„Боровинки (само Vaccinium corymbosum)
|
10
|
Канела (само Cinnamomum ceylanicum)
|
150“
|
3. В раздел Г „Други консерванти, разрешени да се влагат в храни и техните максимални нива“:
а) ред с № „E 234 Низин“ се изменя:
„E 234
|
Низин (1)
|
Пудинги от грис и тапиока и други подобни продукти
|
3 mg/kg
|
Зрели и преработени сирена и кашкавали
|
12,5 mg/kg
|
Гъст каймак (Clotted cream)
|
10 mg/kg
|
Маскарпоне (Mascarpone)
|
10 mg/kg
|
Пастьоризирани яйца в течна форма (белтък, жълтък или цяло яйце)
|
6,25 mg/l“
|
б) ред с № „E 242 Диметил дикарбонат“ се изменя така:
„E 242
|
Диметил дикарбонат
|
Безалкохолни ароматизирани напитки
Безалкохолнa напитка на базата на вино
Чай – течен концентрат
|
250 mg/l добавено количес-тво, без остатък в крайния продукт
|
|
|
Сайдер, пери, плодови вина
Вино с намалено съдържание на алкохол Напитки на винена основа и продукти, попадащи в обхвата на Регламент (ЕИО) № 1601/91
|
250 mg/l
добавено количество, без остатък в крайния продукт“
|
4.В раздел Е „Други антиоксиданти и техните максимални нива“:
а) на ред с № „Е 311 Октил галат“, в колона 3 думата „маслиновото“ се заменя с „масло от маслиново кюспе“;
б) на ред с № „Е 320 Бутилхидроксианизол (БХА)“, в колона 3 думите „разфасовка в“ се заличават;
в) след ред с № „Е 316 Натриев ериторбат“ се добавя ред с № „Е 392“:
„E 392
|
Екстракти от розмарин
|
Растителни масла (с изключение на зехтин първа пресовка и зехтини) и мазнини, когато съдържанието на полиненаситени мастни киселини е над 15 % w/w (тегло/тегло) от общото количество мастни киселини, за употреба в хранителни продукти, които не са преминали топлинна обработка
|
30 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина
|
Рибни масла и масло от водорасли
|
50 mg /kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина
|
Свинска мас, говежда, птича и овча мазнина, и сланина
Мазнини и масла за професионално производство на термично обработени храни Пържилни масла и мазнини, с изключение на зехтин и масло от маслиново кюспе
Снаксове (на зърнена, картофена или нишестена основа)
|
Сосове
|
100 mg/kg (изразено като сбор
от карно зол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина
|
|
|
Фини печива
|
200 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки
|
400 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)
|
Сушени картофи Яйчни продукти Дъвки
|
200 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)
|
Сухо мляко за монетни автомати
Подправки
Обработени ядки
|
200 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина
|
Дехидрирани супи и бульони
|
50 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)
|
Дехидрирано месо
|
150 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)
|
Месни и рибни продукти, с изключение на дехидрирано месо и сушена наденица
|
150 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина
|
Сушена наденица
|
100 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)
|
|
|
Ароматизанти
|
1 000 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)
|
Сухо мляко за производство на сладолед
|
30 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)“
|
§ 5. В приложение № 5 към чл. 13, ал. 1 „Други разрешени добавки и техните максимални нива“ се правят следните изменения и допълнения:
1. На ред с номера „E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 и E 452“:
а) след думите „Напитки със зеленчукови белтъци“ се добавя:
|
|
„Напитки, съдържащи суроватъчен протеин, предназначени за спортисти
|
4 g/kg“
|
б) в колона 3 думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“.
2. На ред с № „Е 405 Пропан-1,2-диол алгинат“ в колона 3 думите „Сладоледи на база на вода“ се заменят с „Лед за консумация на база на вода“.
3. На ред с номера „E 432, E 433, E 434, E 435 и E 436“ преди № „Е 432“ се добавя ред с № „Е 427 Гума касия“:
„E 427
|
Гума касия
|
Лед за консумация
Ферментирали млечни продукти, с изключение на неароматизирани млечни продукти, получени чрез ферментация
Млечни десерти и подобни продукти
Пълнежи, глазури и покрития за фини пекарски изделия и десерти
Преработени сирена и кашкавали
Сосове и заливки за салати
Дехидрирани супи и бульони
|
2 500 mg/kg
|
Месни продукти, преминали термична обработка
|
1 500 mg/g“
|
4. На редове с номера „Е 473 и Е 474“, „Е 477“ и „Е 491, Е 492, Е 493, Е 494 и Е 495“ в колона 3 думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“.
5. На ред с номера „E 901, E 902 и E 904“ се правят следните изменения и допълнения:
а) думите „Глазури само на:“ се заменят с „Глазиращи агенти само на:“ и след тях се добавя:
|
|
„предварително опаковани вафли, съдържащи сладолед (само за E 901)
|
Кн“
|
б) след думите „Праскови и ананаси (само за повърхностно третиране)“ се добавя:
|
|
„Ароматизанти в безалкохолни ароматизирани напитки (само за Е 901)
|
0,2 g/kg в ароматизирани напитки“
|
6. На ред с № „Е 903“ думата „глазури“ се заменя с „глазиращи агенти“.
7. На ред с № „Е 957“ в колона 4 думите „(само като подсилващ аромата)“ се заменят със „(само като овкусител)“.
8. На ред с № „Е 959“ в колона 4 думите „(само като подсилваща аромата)“ се заменят със „(само като овкусител)“.
9. След ред с № „Е 959“се добавя ред с № „Е 961 Неотам“:
„E 961
|
Неотам
|
Ароматизирани напитки на водна основа, нискоенергийни или без добавена захар
|
2 mg/l като овкусител
|
|
|
Млека и млечни напитки или плодови напитки, нискоенергийни или без добавена захар
|
2 mg/l като овкусител
|
|
|
Снаксове: ароматизирани, готови за консумация, пакетирани, сухи, пикантни нишестени продукти и пикантни ядки с покритие
|
2 mg/kg като овкусител
|
|
|
Сладкарски изделия на база нишесте, нискоенергийни или без добавена захар
|
3 mg/kg като овкусител
|
|
|
Микробонбони – освежители на дъха, без добавена захар
|
3 mg/kg като овкусител
|
|
|
Силно ароматизирани пастили за гърло без добавена захар
|
3 mg/kg като овкусител
|
|
|
Дъвки с добавена захар
|
3 mg/kg като овкусител
|
|
|
Нискоенергийни конфитюри, желета и мармалади
|
2 mg/kg като овкусител
|
|
|
Сосове
|
2 mg/kg като овкусител
|
|
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, предлагани в течна форма
|
2 mg/kg като овкусител
|
|
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, предлагани в твърда форма
|
2 mg/kg като овкусител
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, на база витамини и/или минерални вещества, предлагани под формата на сироп или в недъвчаща форма
|
2 mg/kg като овкусител“
|
10. В края на ред с номера „Е 1201 и Е 1202“ се добавя „E 1203 Поливинил алкохол“:
„E 1203
|
Поливинил алкохол
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, във формата на капсули и таблети
|
18
g/kg“
|
11. На ред с № „Е 907“ думата „глазури“ да се замени с „глазиращ агент“.
12. Ред с № „Е 1505“ се изменя така:
„E 1505
|
Триетилцитрат
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, във формата на капсули и таблети
|
3,5 g/kg
|
Сух яйчен белтък
|
кн“
|
13. На ред с № „Е 426“ в колона 3 думите„желираните минибонбони“ се заменят с „желирани бонбони „мини-капс“.
14. След ред с № „Е 1452“ се добавя ред с № „E 1521 Полиетиленгликол“:
„E 1521
|
Полиетиленгликол
|
Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, във формата на капсули и таблети
|
10 g/kg“
|
§ 6. В приложение № 6 към чл. 14, ал. 1 „Добавки, разрешени да се използват като оцветители“ се правят следните изменения:
1. В раздел Г „Оцветители, разрешени да се влагат само в определени храни, и техните максимални нива“ на ред с № „Е 160 Анато, Биксин, Норбиксин“ думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“.
2. В раздел Д „Оцветители, разрешени да се влагат в определени храни индивидуално или в комбинация, и максималните нива“ в таблицата:
а) в колона 1 „Храни“ думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“;
б) в забележката под таблицата думата „сладоледите“ се заменя с „леда за консумация“.
§ 7. В приложение № 7 към чл. 15, ал. 1 „Добавки, разрешени да се използват като подсладители“ се правят следните изменения:
1. Навсякъде в приложението думите „освежители за гърло (пастили)“ се заменят с „пастили за гърло“.
2. Навсякъде в приложението думите „Сладоледи, нискоенергийни“ се заменят с „Лед за консумация, нискоенергиен“.
3. На ред с № „Е 950“ след думите „Тъмна бира от типа „oud bruin“ се добавя:
|
|
„Лед за консумация, нискоенергиен или без добавена захар
|
800 mg/kg“
|
§ 8. В приложение № 8 към чл. 16 „Разрешени носители и разтворители на добавки и ограничения в употребата им“ ред „Полиетиленгликол 6000“ се изменя така:
„E 1521
|
Полиетиленгликол
|
Подсладители“
|
§ 9. Навсякъде в текста на наредбата думата „прибавена“ се заменя с „добавена“.
За министър: Г. Павлова
5897