Министерство на здравеопазването
брой: 39, от дата 20.5.2011 г.   Официален раздел / МИНИСТЕРСТВА И ДРУГИ ВЕДОМСТВАстр.134


Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (обн., ДВ, бр. 44 от 2002 г.; изм., бр. 3 от 2005 г., бр. 70 от 2007 г., бр. 45 от 2008 г. и бр. 46 от 2010 г.)

§ 1. В § 1а, т. 1 от допълнителните разпоредби се създава буква „г“:

„г) Директива 2010/69/ЕС на Комисията от 22 октомври 2010 г. за изменение на приложенията към Директива 95/2/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно добавките в храни, различни от оцветители и подсладители (ОВ L 279, 23.10.2010 г.).“

§ 2. В приложение № 2 към чл. 9, ал. 1 и 2 „Добавки, разрешени да се влагат във всички храни в съответствие с принципа „Колкото е необходимо“ (кн)“, в раздел Б „Храни, в които се разрешава да се влагат строго определени добавки от раздел А и техните максимални нива“ се правят следните изменения и допълнения:

1. На ред „Рафиниран зехтин (включително масло от маслинова пресовка)“, в колона 1 думите „маслинова пресовка“ се заменят с „маслиново кюспе“.

2. Ред „Предварително пакетирано прясно смляно месо“ се изменя така:

„Предварително пакетирано прясно смляно месо

 

E 261 Калиев ацетат

E 262i Натриев ацетат

E 262ii Натриев хидроген ацетат (натриев диацетат)

Е 300 Аскорбинова киселина

Е 301 Натриев аскорбат

Е 302 Калциев аскорбат

E 325 Натриев лактат

E 326 Калиев лактат

Е 330 Лимонена киселина

Е 331 Натриеви цитрати

Е 332 Калиеви цитрати

Е 333 Калциеви цитрати

кн“

 

3. В края на приложението се добавя ред „Неароматизирани продукти от заквасена сметана и продукти заместители, със съдържание на мазнини, по-малко от 20 %“:

„Неароматизирани продукти от заквасена сметана и продукти заместители, със

съдържание на мазнини, по-малко от 20 %

 

E 406 Агар

E 407 Карагенан

E 410 Гума локуст бийн (гума от плодове на рожково дърво)

E 412 Гума гуар

E 415 Гума ксантан

E 440 Пектини

E 460 Целулоза

E 466 Карбокси метил целулоза

E 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини

E 1404 Окислено нишесте

E 1410 Мононишестен фосфат

E 1412 Динишестен фосфат

E 1413 Фосфориран динишестен фосфат

E 1414 Ацетилиран динишестен фосфат

E 1420 Ацетилирано нишесте

E 1422 Ацетилиран динишестен адипат

E 1440 Хидроксипропил нишесте

E 1442 Хидроксипропил динишестен фосфат

E 1450 Октенилсукцинат нишесте натрий

E 1451 Ацетилирано окислено нишесте

кн“

 

§ 3. В приложение № 3 към чл. 10, ал. 1 „Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета, преработени храни на зърнена основа и храни за малки деца“ в раздел В „Добавки, разрешени да се влагат в храните на зърнена основа и детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца в добро здраве“ след ред с № „Е 526 Калциев хидроксид“ се добавя ред с № „E 920“:

„E 920

L-цистеин

Бисквити за кърмачета и малки деца

1 g/kg“

 

§ 4. В приложение № 4 към чл. 11 „Добавки, разрешени да се използват като консерванти и антиоксиданти“ се правят следните изменения и допълнения:

1. В края на раздел А2 „Храни, в които се разрешава да се влагат определени консерванти и антиоксиданти от раздел А1 и техните максимални нива“ се добавят следните редове:

„Аналози на рибни продукти на основата на водорасли

1000

500

Бира в бурета, която съдържа над 0,5 % добавени ферментиращи захари и/или плодови сокове или концентрати

200

200

400

Небелени пресни цитрусови плодове (само повърхностна обработка)

20

Хранителни добавки, съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, предлагани в суха форма, съдържащи препарати от витамин А и комбинации от витамин А и витамин D

1000 в продукта, готов за консумация“

 

2. В края на раздел Б2 „Храни, в които се разрешава да се влагат серен диоксид и сулфити и техните максимални нива“ се добавят следните редове:

„Боровинки (само Vaccinium corymbosum)

10

Канела (само Cinnamomum ceylanicum)

150“

 

3. В раздел Г „Други консерванти, разрешени да се влагат в храни и техните максимални нива“:

а) ред с № „E 234 Низин“ се изменя:

„E 234

Низин (1)

Пудинги от грис и тапиока и други подобни продукти

3 mg/kg

Зрели и преработени сирена и кашкавали

12,5 mg/kg

Гъст каймак (Clotted cream)

10 mg/kg

Маскарпоне (Mascarpone)

10 mg/kg

Пастьоризирани яйца в течна форма (белтък, жълтък или цяло яйце)

6,25 mg/l“

 

б) ред с № „E 242 Диметил дикарбонат“ се изменя така:

„E 242

Диметил дикарбонат

Безалкохолни ароматизирани напитки

Безалкохолнa напитка на базата на вино

Чай – течен концентрат

250 mg/l добавено количес-тво, без остатък в крайния продукт

Сайдер, пери, плодови вина

Вино с намалено съдържание на алкохол Напитки на винена основа и продукти, попадащи в обхвата на Регламент (ЕИО) № 1601/91

250 mg/l

добавено количество, без остатък в крайния продукт“

 

4.В раздел Е „Други антиоксиданти и техните максимални нива“:

а) на ред с № „Е 311 Октил галат“, в колона 3 думата „маслиновото“ се заменя с „масло от маслиново кюспе“;

б) на ред с № „Е 320 Бутилхидроксианизол (БХА)“, в колона 3 думите „разфасовка в“ се заличават;

в) след ред с № „Е 316 Натриев ериторбат“ се добавя ред с № „Е 392“:

„E 392

Екстракти от розмарин

Растителни масла (с изключение на зехтин първа пресовка и зехтини) и мазнини, когато съдържанието на полиненаситени мастни киселини е над 15 % w/w (тегло/тегло) от общото количество мастни киселини, за употреба в хранителни продукти, които не са преминали топлинна обработка

30 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина

Рибни масла и масло от водорасли

50 mg /kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина

Свинска мас, говежда, птича и овча мазнина, и сланина

Мазнини и масла за професионално производство на термично обработени храни Пържилни масла и мазнини, с изключение на зехтин и масло от маслиново кюспе

Снаксове (на зърнена, картофена или нишестена основа)

Сосове

100 mg/kg (изразено като сбор

от карно зол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина

Фини печива

200 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки

400 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)

Сушени картофи Яйчни продукти Дъвки

200 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)

Сухо мляко за монетни автомати

Подправки

Обработени ядки

200 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина

Дехидрирани супи и бульони

50 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)

Дехидрирано месо

150 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)

Месни и рибни продукти, с изключение на дехидрирано месо и сушена наденица

150 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина) Изразено на база мазнина

Сушена наденица

100 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)

Ароматизанти

1 000 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)

Сухо мляко за производство на сладолед

30 mg/kg (изразено като сбор от карнозол и карнозна киселина)“

 

§ 5. В приложение № 5 към чл. 13, ал. 1 „Други разрешени добавки и техните максимални нива“ се правят следните изменения и допълнения:

1. На ред с номера „E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 и E 452“:

а) след думите „Напитки със зеленчукови белтъци“ се добавя:

„Напитки, съдържащи суроватъчен протеин, предназначени за спортисти

4 g/kg“

 

б) в колона 3 думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“.

2. На ред с № „Е 405 Пропан-1,2-диол алгинат“ в колона 3 думите „Сладоледи на база на вода“ се заменят с „Лед за консумация на база на вода“.

3. На ред с номера „E 432, E 433, E 434, E 435 и E 436“ преди № „Е 432“ се добавя ред с № „Е 427 Гума касия“:

„E 427

Гума касия

Лед за консумация

Ферментирали млечни продукти, с изключение на неароматизирани млечни продукти, получени чрез ферментация

Млечни десерти и подобни продукти

Пълнежи, глазури и покрития за фини пекарски изделия и десерти

Преработени сирена и кашкавали

Сосове и заливки за салати

Дехидрирани супи и бульони

2 500 mg/kg

Месни продукти, преминали термична обработка

1 500 mg/g“

 

4. На редове с номера „Е 473 и Е 474“, „Е 477“ и „Е 491, Е 492, Е 493, Е 494 и Е 495“ в колона 3 думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“.

5. На ред с номера „E 901, E 902 и E 904“ се правят следните изменения и допълнения:

а) думите „Глазури само на:“ се заменят с „Глазиращи агенти само на:“ и след тях се добавя:

„предварително опаковани вафли, съдържащи сладолед (само за E 901)

Кн“

 

б) след думите „Праскови и ананаси (само за повърхностно третиране)“ се добавя:

„Ароматизанти в безалкохолни ароматизирани напитки (само за Е 901)

0,2 g/kg в ароматизирани напитки“

 

6. На ред с № „Е 903“ думата „глазури“ се заменя с „глазиращи агенти“.

7. На ред с № „Е 957“ в колона 4 думите „(само като подсилващ аромата)“ се заменят със „(само като овкусител)“.

8. На ред с № „Е 959“ в колона 4 думите „(само като подсилваща аромата)“ се заменят със „(само като овкусител)“.

9. След ред с № „Е 959“се добавя ред с № „Е 961 Неотам“:

„E 961

Неотам

Ароматизирани напитки на водна основа, нискоенергийни или без добавена захар

2 mg/l като овкусител

Млека и млечни напитки или плодови напитки, нискоенергийни или без добавена захар

2 mg/l като овкусител

Снаксове: ароматизирани, готови за консумация, пакетирани, сухи, пикантни нишестени продукти и пикантни ядки с покритие

2 mg/kg като овкусител

Сладкарски изделия на база нишесте, нискоенергийни или без добавена захар

3 mg/kg като овкусител

Микробонбони – освежители на дъха, без добавена захар

3 mg/kg като овкусител

Силно ароматизирани пастили за гърло без добавена захар

3 mg/kg като овкусител

Дъвки с добавена захар

3 mg/kg като овкусител

Нискоенергийни конфитюри, желета и мармалади

2 mg/kg като овкусител

Сосове

2 mg/kg като овкусител

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, предлагани в течна форма

2 mg/kg като овкусител

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, предлагани в твърда форма

2 mg/kg като овкусител

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, на база витамини и/или минерални вещества, предлагани под формата на сироп или в недъвчаща форма

2 mg/kg като овкусител“

 

10. В края на ред с номера „Е 1201 и Е 1202“ се добавя „E 1203 Поливинил алкохол“:

„E 1203

Поливинил алкохол

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, във формата на капсули и таблети

18

g/kg“

 

11. На ред с № „Е 907“ думата „глазури“ да се замени с „глазиращ агент“.

12. Ред с № „Е 1505“ се изменя така:

„E 1505

Триетилцитрат

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, във формата на капсули и таблети

3,5 g/kg

Сух яйчен белтък

кн“

 

13. На ред с № „Е 426“ в колона 3 думите„желираните минибонбони“ се заменят с „желирани бонбони „мини-капс“.

14. След ред с № „Е 1452“ се добавя ред с № „E 1521 Полиетиленгликол“:

„E 1521

Полиетиленгликол

Хранителни добавки съгласно Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, във формата на капсули и таблети

10 g/kg“

 

§ 6. В приложение № 6 към чл. 14, ал. 1 „Добавки, разрешени да се използват като оцветители“ се правят следните изменения:

1. В раздел Г „Оцветители, разрешени да се влагат само в определени храни, и техните максимални нива“ на ред с № „Е 160 Анато, Биксин, Норбиксин“ думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“.

2. В раздел Д „Оцветители, разрешени да се влагат в определени храни индивидуално или в комбинация, и максималните нива“ в таблицата:

а) в колона 1 „Храни“ думата „Сладоледи“ се заменя с „Лед за консумация“;

б) в забележката под таблицата думата „сладоледите“ се заменя с „леда за консумация“.

§ 7. В приложение № 7 към чл. 15, ал. 1 „Добавки, разрешени да се използват като подсладители“ се правят следните изменения:

1. Навсякъде в приложението думите „освежители за гърло (пастили)“ се заменят с „пастили за гърло“.

2. Навсякъде в приложението думите „Сладоледи, нискоенергийни“ се заменят с „Лед за консумация, нискоенергиен“.

3. На ред с № „Е 950“ след думите „Тъмна бира от типа „oud bruin“ се добавя:

„Лед за консумация, нискоенергиен или без добавена захар

800 mg/kg“

 

§ 8. В приложение № 8 към чл. 16 „Разрешени носители и разтворители на добавки и ограничения в употребата им“ ред „Полиетиленгликол 6000“ се изменя така:

„E 1521

Полиетиленгликол

Подсладители“

 

§ 9. Навсякъде в текста на наредбата думата „прибавена“ се заменя с „добавена“.

За министър: Г. Павлова

5897