Министерство на земеделието и храните
брой: 40, от дата 27.5.2011 г.   Официален раздел / МИНИСТЕРСТВА И ДРУГИ ВЕДОМСТВАстр.28


Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 32 от 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 32 от 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици (обн., ДВ, бр. 29 от 2006 г.; попр., бр. 30 от 2006 г.; изм., бр. 60 от 2010 г.)

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

„(2) Разпоредбите на наредбата не се прилагат за продукти от мляно и преработено птиче месо, при което в резултат на преработката продуктите от птиче месо могат да съдържат съставки, които му придават специфични характеристики, както и обработка, която води до промяна на структурата на мускулните влакна.“

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) създава се т. 1а със следния текст:

„1а. „разфасовка“ означава месо от домашни птици по чл. 2, ал. 1, т. 1, което в зависимост от размера и характеристиките на мускулната тъкан може да бъде определено като получено от съответните части на трупа;“

б) в т. 4 след думите „водното съдържание“ се добавя „по приложение ІХ към Регламент (ЕО) № 543/2008“;

в) в т. 5 в края на изречението се добавя „в което количеството на несвързаната вода е различно от изискванията на Регламент (ЕО) № 543/2008 и е посочено на етикета на продукта“.

2. В ал. 4 препратката към „чл. 3, ал. 1, т. 4, 5, 7 и 10“ се заменя с „чл. 4, ал. 1, т. 4, 5, 7 и 10“.

§ 3. В чл. 5, ал. 1 в края на изречението се добавя „(приложение VІІ и VІІІ)“.

§ 4. В §1 от допълнителната разпоредба т. 4 се изменя така:

„4. „Разфасовка“ е птиче месо, което съответства на размера и характеристиките на мускулната тъкан и се идентифицира като получено от съответните части на трупа.“

За министър: Св. Боянова

6126